Ιαματικές πηγές Ικαρίας

Οι ιαματικές πηγές Ικαρίας, ανήκουν στις πλέον ραδιενεργές πηγές της Ευρώπης. Χαρακτηρίζονται ως υπέρθερμες ραδιενεργές αλιπηγές, διαφέροντας μεταξύ τους ως προς τη θερμοκρασία και τη φυσικοχημική τους σύνθεση.

Οργανωμένες

spilaio- Σπηλαίου
Η πηγή Σπηλαίου βρίσκεται στην παραλία Θερμών σε φυσική σπηλιά. Οι ανακαινισμένες εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν, μονάδα εισπνοθεραπείας, χαμάμ, και 2 δεξαμενές/πισίνες.

 

 

 

 

 

appolonos- Απόλλωνος
Οργανωμένα λουτρά, στην πλατεία των Θερμών. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις προσφέρουν 26 ατομικούς λουτήρες.

 

 

 

 

 

 

- Ασκληπιού
Μέσα στην πόλη Αγίου Κηρύκου απέναντι από κτήριο αστυνομίας, μπορεί κανείς να βρει το υδροθεραπευτήριο Ασκληπιού που προσφέρει υδροθεραπεία με ατομικούς λουτήρες. Το υδροθεραπευτήριο το οποίο είναι σε στάδιο ανακαίνισης, τροφοδοτείται με ιαματικό νερό από την κοντινή πηγή, Μουσταφά Λίντζα.

- Κράτζα
Ιδιωτική πηγή μέσα σε σοκάκι των Θερμών.

- Παμφίλη/Οικονόμου
Εγκαταλελειμμένη πηγή από το 1981, στην παραλία Θερμών. Μια από της πηγές με τη μεγαλύτερη ποσότητα ραδιενέργειας. Η θερμοκρασία του νερού είναι 52,4 0C, ραδιενέργειας 78-84 μονάδες Mache.

 

Ανοργάνωτες

athanato nero- Αθάνατο νερό
Στην περιοχή Ξυλοσύρτης στη θάλασσα, από βράχο γρανίτη πηγάζει το αθάνατο νερό. Το συγκεκριμένο νερό που προσφέρεται για ποσιθεραπεία κατόπιν συμβουλής ιατρού, χρησιμοποιήθηκε από τους κατοίκους του νησιού εδώ και αρκετά χρόνια. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων το νερό έχει βοηθήσει πολλούς ασθενείς. Οι ιδιότητες του ανακαλύφθηκαν τυχαία, όταν διαπιστώθηκε διάβρωση σε λαμαρίνες που τοποθετήθηκαν για να συγκεντρωθεί νερό, την περίοδο που το νησί χρησιμοποιήθηκε σαν τόπος εξορίας.

 

 

 - Περδικίου
Στην Αγία Κυριακή, περιφέρεια του χωριού Περδικίου, στη θάλασσα, υπάρχει χτιστή γούρνα στην οποία ρέει θερμό νερό. Είναι πηγή Χλωριονατριούχος, θερμοκρασίας 41,5 0C και ραδιενέργειας 0,75 μονάδες Mache.

 

lefkados- Λευκάδος
Βρίσκεται 3 χλμ δυτικά του Αγίου Κηρύκου 5 μέτρα από τη θάλασσα. Συνορεύει με το χωριό Γλαρέδες. Η περίφραξη του νερού με μεγάλες πέτρες στην ακρογιαλιά και η άμμος ερυθρού χρώματος, προσδίδουν μια μοναδική ατμόσφαιρα. Πρόκειται για υπέρθερμο νερό, που ρέει στη θάλασσα με μεγάλη υδροπαροχή, θερμοκρασίας 58,2 0C και ραδιενέργειας 1,8 μονάδες Mache.

 

 

 

 

chalasmena - Χαλασμένα Θέρμα

1,5 χλμ ανατολικά του Αγ. Κηρύκου, 5 λεπτά από την ιαματική πηγή Απόλλωνος στα Θέρμα μπορεί κανείς να βρεθεί στα χαλάσματα μιας ιαματικής πηγής Ρωμαϊκής περιόδου. Το θερμό νερό της πηγής ρέει στη θάλασσα.

 

 

 

 

mustafa lintza- Μουσταφά Λίντζα
Η εγκαταλελειμμένη πηγή Μουσταφά Λίντζα βρίσκεται κοντά στο διοικητήριο του Αγίου Κηρύκου σε απρόσβατη βραχώδη ακτή. Για την ώρα ο δρόμος προς την πηγή να είναι απρόσβατος λόγο κατολίσθησης, παρόλα αυτά οι υδρατμοί που πηγάζουν από τη θάλασσα είναι φανεροί. Πρόκειται για χλωριονατριούχο πηγή, 44 0C και ραδιενέργειας 1,1 μονάδες Mache.