Ιαματικές πηγές Λέσβου

Η Λέσβος, είναι νήσος ηφαιστειογενής και συνεπώς είναι εμπλουτισμένη σε όλη της την έκταση με πλήθος ιαματικών πηγών διαφόρων φυσικοχημικών συνθέσεων και θερμοκρασιών. Για την σπουδαιότητα των ιαματικών πηγών της Λέσβου, αναφέρουν ο Γαληνός, ο Ιατροφιλόσοφος Εφέσιος, ο βοτανικός Θεόφραστος, ο Αριστείδης ο Αίλιος, ο Γερμανός Xaverius Landerer, ο οποίος είχε επισκεφθεί τη νήσο το 1845 και πολλοί άλλοι. Η λουτρική κίνηση των ιαματικών πηγών Λέσβου, άρχισε πιθανόν από τα πολύ παλιά χρόνια. Από τα διατιθέμενα στοιχεία των ετών 1931-1940 και 1950-1957, φαίνεται ότι ο αριθμός των κατά έτος επισκεπτών ήταν σχετικά μικρός, με μέσο όρο 500 άτομα. Οι ιαματικές πηγές Λέσβου, δεν υπολείπονται καθόλου από πλευράς φυσικοχημικής σύνθεσης, με τις καλύτερες ιαματικές πηγές της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης.


therma gerasΙαματική πηγή του Κόλπου Γέρας
Βρίσκεται στον μιχό του ονομαστού κόλπου Γέρας σε απόσταση 6χλμ. ΒΔ της Μυτιλήνης, κοντά στη δημόσια οδό Μυτιλήνης – Πολυχνίτου. Η πηγή αναβλύζει μέσα σε φρέαρ, σε απόσταση 30χλμ. από την παραλία. Το ιαματικό νερό, διοχετεύεται με υπόγειο αγωγό, σε δύο πλακόστρωτες δεξαμενές κοινών λουτρών. Η ιαματική πηγή Κόλπου Γέρας, συγκρίνεται με τις φυσικοχημικές ιδιότητες των φημισμένων Γερμανικών ιαματικών πηγών και του Λουτρακίου.

Ιδιότητες
Πηγή χλωριονατριούχος, θερμοκρασίας 39,7 0C, ραδιενέργειας 1,8 μονάδες Mache.

Θεραπευτικές ενδείξεις

 • Γυναικολογικά νοσήματα
 • Ψωμμιάσεις
 • Χρόνιοι ρευματισμοί
 • Βρογχίτιδες
 • Εντερικά νοσήματα
 • Νευρασθένεια
 • Χολολιθίαση
 • Ισχιαλγίες
 • Δερματικές παθήσεις

Ιστορία Πηγής
Μια από τις περισσότερο οργανωμένες ιαματικές πηγές του Βορείου Αιγαίου, που είναι σε χρήση από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο πλήρως εξοπλισμένος χώρος λουτροθεραπείας που προσφέρει και τη δυνατότητα εισπνοθεραπείας, δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών, ανεξαρτήτου ηλικίας και σκοπού.

 

eftalouΙαματική πηγή Ευθαλούς Μυθήμνης
Βρίσκεται στη βόρεια ακτή της νήσου Λέσβου ανατολικά της πόλης Μυθήμνης (Μόλυβος) και ΒΔ της Μυτιλήνης σε απόσταση 65 χλμ. από αυτή. Η ιαματική πηγή Ευθαλούς, υπερτερεί σε φυσικοχημικές ιδιότητες φημισμένων πηγών της Γερμανίας και της Αυστρίας.

Ιδιότητες
Είναι χλωριονατριούχος πηγή, θερμοκρασίας 43,6 - 46,5 0C, ραδιενέργειας 14,7 μονάδες Mache.

 

 

Θεραπευτικές ενδείξεις

 • Χρόνιοι ρευματισμοί
 • Αρθροπάθειες
 • Ισχιαλγίες
 • Οσφυαλγία
 • Νευραλγίες
 • Ψαμμίαση
 • Χολολιθιάσεις
 • Γυναικολογικές παθήσεις
 • Στηθικά νοσήματα μη φλεγμονώδη

Ιστορία πηγής
Γνωστή από την αρχαιότητα. Αποτελεί τόπος θεραπείας από τον μεσαίωνα, ενώ από τον 19ο αιώνα και αρχές του 20ου θεωρείται τόπος διακοπών. Σε απόσταση 9,5 χιλιομέτρων ανατολικά του Μολύβου, στο δρόμο που συνδέει το Μόλυβο με τη Συκαμιά, βρίσκεται ο οικισμός Άργεννος. Στην περιοχή υπάρχουν ορυχεία που εκμεταλλεύτηκαν κατά την κλασική και Βυζαντινή εποχή. Στον οικισμό Άργεννο μπορεί κανείς να βρει τα μεγάλα Θέρμα, υπέρθερμες πηγές μεταξύ 72 – 81 0C που μέχρι στιγμής είναι αχαρακτήριστες και ανεκμετάλλευτες. Μαρτυρίες αναφέρουν αρκετές περιπτώσεις ίασης ασθενών σε διάφορες χρονικές περιόδους. Κοντά στην πηγή Εφταλούς, βρίσκεται ο χώρος ταφής του συγγραφέα και ποιητή Αργύρη Εφταλιώτη ή αλλιώς Κλεάνθη Μιχαηλίδη.


polichnitosΙαματική πηγή Δήμου Πολυχνίτου
Οι πηγές αυτές βρίσκονται σε απόσταση 1 χλμ. περίπου από την ομώνυμη κωμόπολη που βρίσκεται δυτικά της πρωτεύουσας της νήσου. Είναι πέντε σε αριθμό και αναβλύζουν σε υψόμετρο 60 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας κοντά στις όχθες του μικρού χειμάρρου αλμυροποτάμου 3,5 χλμ. από τη θάλασσα. Η ιαματική πηγή Πολυχνίτου, είναι εφάμιλλη με πλήθος φημισμένων πηγών της Ευρώπης (Γερμανίας, Γαλλίας, Αυστρίας, Ιταλίας).

Ιδιότητες
Η θερμοκρασία του είναι από 65,5 0C έως 92 0C και θεωρείται η θερμότερη πηγή της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της ηπειρωτικής Ευρώπης. Είναι πηγή χλωριονατριούχος, ραδιενέργειας 6,0 Marche.

Θεραπευτικές ενδείξεις

 • Ρευματικές παθήσεις
 • Αρθροπάθειες
 • Ισχιαλγίες
 • Μυαλγίες
 • Δερματικές παθήσεις
 • Γυναικολογικές παθήσεις

Ιστορία πηγής
Οι πηγές Πολιχνίτου είναι σε χρήση από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ενώ το 1953 κατασκευάσθηκε και δεύτερη δεξαμενή για τις επισκέπτριες που επιθυμούν να απολαύσουν τις ευεργετικές ιδιότητες της λουτροθεραπείας. Το όνομα της δημοτικής ενότητας Πολιχνίτου προκύπτει από το γεγονός των πολλών ιχνών που έχουν αφήσει παλαιότεροι πολιτισμοί. Η ανακάλυψη παλαιολιθικών εργαλείων στην ευρύτερη περιοχή, είναι ένα μόνο στοιχείο στην πληθώρα αποτυπωμάτων, περασμένων περιόδων. Ιστορικό είναι και το γεφύρι Αλμυροποτάμου που βρίσκεται πίσω από τα κτίσματα των λουτρών. Το γεφύρι χτίστηκε το 1920 και έκανε τις είδη δημοφιλείς πηγές Πολιχνίτου, περισσότερο προσιτές. Πολλές μαρτυρίες ίασης πλαισιώνουν τις πηγές, οι οποίες διαδραματίζονται σε καθ όλη την περίοδο χρήσης των πηγών. Αρκετά από τα έθιμα των κατοίκων της περιοχής, όπως το βράσιμο των αυγών στα καυτά νερά της πηγής και το μπάνιο της νύφης μια ημέρα πριν από το γάμο της, παραμένουν ζωντανά και ανεξίτηλα.


lisvoriΙαματική πηγή Αγίου Ιωάννου Λισβορίου
Η πηγή απέχει 41,5 χλμ. από τη Μυτιλήνη και βρίσκεται μέσα σε ένα θαυμαστό φυσικό περιβάλλον. Η ιαματική πηγή του Αγίου Ιωάννου Λισβορίου, είναι εφάμιλλη με πλήθος φημισμένων πηγών της Ευρώπης (Γερμανίας, Γαλλίας, Αυστρίας, Ιταλίας).

Ιδιότητες
Είναι χλωριονατριούχος πηγή, θερμοκρασίας 69 0C και αρκετής ραδιενέργειας. Αποδίδει 474 κ.μ. ύδατος το 24ωρο.

Θεραπευτικές ενδείξεις

 • Ισχιαλγίες
 • Μυαλγίες
 • Λυμφατισμοί
 • Ρευματισμοί

Ιστορία πηγής
Στη σημερινή περιοχή Σκαμνιούδι βρισκόταν ο προϊστορικός οικισμός Κουρτήρ στον οποίο μετά από ανασκαφές έχουν βρεθεί αγγεία και λίθινα εργαλεία παλαιολιθικής εποχής. Απομεινάρια παλαιοχριστιανικού ναού που έχουν εντοιχιστεί στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου και Βυζαντινά χαλάσματα, μαρτυρούν την πλούσια ιστορία που πλαισιώνουν την ιαματική πηγή στο Λισβόρι. Τα έθιμα των κατοίκων της περιοχής που σχετίζονται με την πηγή είναι παρόμοια με αυτά της πηγής Πολιχνίτου, λόγο της σχετικά κοντινής απόστασης των δύο πηγών.


thermiΙαματική πηγή Θερμής
Βρίσκεται κοντά στη θάλασσα σε απόσταση 11 χλμ. από την πόλη της Μυτιλήνης και 2 χλμ. περίπου από το χωριό θερμή. Η ιαματική πηγή Θερμής, είναι εφάμιλλη των φημισμένων πηγών της Ελλάδας (Αιδηψού, Ικαρίας) και άλλων χωρών (Γερμανίας, Γαλλίας, Αλγερίου).

Ιδιότητες
Σιδηρούχος αλιπηγή, θερμοκρασίας 46,9 0C, ραδιενέργειας 0,8 Mache και με στερεό υπόλειμμα 35,5481 γρ. με πλήθος χημικών στοιχείων και ενώσεων.

Θεραπευτικές ενδείξεις

 • Χρόνιοι ρευματισμοί
 • Χρόνιες αρθροπάθειες
 • Νοσήματα ήπατος
 • Νοσήματα αίματος
 • Νοσήματα κυκλοφοριακού συστήματος
 • Σακχαρώδης διαβήτης
 • Γυναικολογικές παθήσεις

Ιστορία πηγής
Πίσω από το σύγχρονο υδροθεραπευτήριο μπορεί να διακρίνει κανείς τις δύο θολωτές δεξαμενές που αποδεικνύουν τη διαχρονικότητα των ιαματικών πηγών της περιοχής. Το 1909, ο Χασάν Εφέντη Μόλλα Μουσταφά, ένας επιφανής κάτοικος του νησιού και αδελφός του τότε πρωθυπουργού του Οθωμανικού κράτους, ανήγειρε με σχέδια Γάλλων αρχιτεκτόνων το ξενοδοχείο Σάρλιτζα Παλλάς. Μέχρι και το 1982 το ξενοδοχείο αναδείκνυε την αίγλη της ανατολής και την Ευρωπαϊκή κουλτούρα, σε συνδυασμό με τα ιαματικά νερά.


Ιαματική πηγή Κουρτζή
Πρόκειται για ομάδα πηγών (πέντε πηγές), οι οποίες αναβλύζουν σε απόσταση 500 μ. περίπου από την παραλία, κοντά στο βόρειο άκρο της Μυτιλήνης. Τα ύδατα των πηγών αυτών, όλα παρόμοιας φυσικοχημικής σύστασης, φέρονται δια σωλήνων, εντός κοινού φρέατος και από εκεί διοχετεύονται με κοινή ροή στο υδροθεραπευτήριο που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα. Το νερό θερμαίνεται πριν διοχετευτεί στις δεξαμενές και τους λουτήρες. Η ιαματική πηγή Κουρτζή είναι εφάμιλλη των πηγών Κόλπου Γέρας, Λουτρακίου και φημισμένων Γερμανικών πηγών.

Ιδιότητες
Πηγή χλωριονατριούχος, θερμοκρασίας 35,5 0C, ραδιενέργειας 0,3 μονάδες Mache και το ποσό των διαλυμένων αλάτων ανά χλγ. ιαματικού ύδατος ανέρχεται στα 1,8642 γρ.

Θεραπευτικές ενδείξεις

 • Γυναικολογικές παθήσεις
 • Ρευματοπάθειες
 • Νευραλγίες
 • Παθητικές υπεραιμίες
 • Ηπατικές παθήσεις


Ανοργάνωτες Ιαματικές πηγές Λέσβου

gavathasΙαματική πηγή Γαβαθά
Βρίσκεται στην ακτή του μικρού λιμανιού Γαβαθά σε απόσταση 80 χλμ. από τη Μυτιλήνη στο χωριό Άντισσα.

Ιδιότητες
Η θερμοκρασία της πηγής είναι 25,6 0C, και περιέχει 14 γρ. διαλυμένων αλάτων κατά χιλιόγραμμο ιαματικού ύδατος ως και ασήμαντη ραδιενέργεια.

Θεραπευτικές ενδείξεις
Έχει καθαρτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για ποσιθεραπεία.

 

 

Panagia Krifti Ιαματική πηγή ‘’Παναγίας Κρυφτής’’, Χριστιανό Παλαιοχωρίου
Η πηγή ανακαλύφθηκε το 1864. Βρίσκεται κάτω από το εξωκκλήσι της ‘’Παναγίας Κρυφτής’’ κοντά στο Παλαιοχώρι σε απόσταση 57 χλμ. από τη Μυτιλήνη. Η πηγή βρίσκεται δυτικά της περιοχής Μελίντα και η πρόσβαση σε αυτή γίνεται από μονοπάτι.

Ιδιότητες
Είναι αλιπηγή θερμοκρασίας 43,3 0C με στερεό υπόλειμμα 24,8 γρ. κατά χιλιόγραμμο ιαματικού ύδατος με ασήμαντη ραδιενέργεια.


thermakiaΙαματική πηγή ‘’Θερμάκια’’, Μόριας
(Πηγή: http://www.emprosnet.gr/article/36565-mia-panagioyda-kai-mpolikoi-agioi)
Βρίσκεται κοντά στην παραλία Μόριας της Μυτιλήνης σε απόσταση 4 χλμ. από αυτή. Το νερό της πηγής είναι πολύ χαμηλής θερμοκρασίας.
Η πηγή αυτή φαίνεται ότι είναι γνωστή από την αρχαιότητα και κοντά σε αυτή υπάρχει λουτρό, πιθανόν Ρωμαϊκής εποχής. Πάνω σε αυτή, σε δημόσια οδό και σε βράχο, υπάρχει ευανάγνωστη επιγραφή: <<ΤΩΝ ΑΜΦΕΩΝ>>, <<ΤΩΝ ΓΝΑΘΕΩΝ>>. Τα ευρήματα αυτά μαρτυρούν πόσο παλαιά είναι η μέθοδος της λουτροθεραπείας στη Λέσβο.

geraki

 

Γερακάρι
Στην περιοχή εννιά Καμάρες, κοντά στον οικισμό Γερακάρι μπορεί κανείς να βρει μια χτιστή εξωτερική μπανιέρα Ρωμαϊκής περιόδου. Παρά το γεγονός ότι η μπανιέρα είναι στεγνή, η ύπαρξη της αποδεικνύει την διαχρονικότητα της λουτροθεραπείας στα βάθη του χρόνου.


Ιαματική πηγή ‘’Αγίας Μελάνης’’

Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Κόλπου Γέρας κοντά στο χωριό Πυργί, σε απόσταση 7 χλμ. από τη Μυτιλήνη

Ιδιότητες
Η θερμοκρασία του ύδατος είναι 21,3 0C και το ποσό των διαλυμένων αλάτων ανά χιλιόγραμμο ιαματικού ύδατος ανέρχεται σε 9,8 γρ. χωρίς ραδιενέργεια.

Θεραπευτικές ενδείξεις
Έχει καθαρτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για ποσιθεραπεία.